Bio

Nederlandse versie | English version

Foto: © Anita De Meyer

Marie-Paule Franke komt uit een muzikale familie. Haar Joods/Duitse vader was cellist en speelde in het Berliner philharmoniker orkest. Marie-Paule werd dan ook van jongs af aan ondergedompeld in de klassieke muziek en leerde piano spelen. Ze begon al snel te zingen. Jazz werd – via een omweg langs pop, rock, funk en chanson – haar favoriete genre. Ze volgde zanglessen bij o.a. David Linx en masterclasses bij Judy Niemack. Bij Freddie Sunder volgde ze jazz-orchestratie en -arrangement in het Koninklijk Conservatorium te Gent toen de jazz-opleidingen daar pas opstartten. Ze zong in diverse bands en had in 1993 een opname met de BRT bigband. Marie-Paule is niet alleen een veelzijdige vocaliste. Sinds enkele jaren maakt ze eigen composities met persoonlijke teksten. Door de jaren heen heeft ze een heel eigen stijl ontwikkeld. De ontmoeting tussen de klassieke muziek, rock, pop en jazziconen – zoals Billie Holiday, Abbey Lincoln en Joni Mitchell – heeft een grote indruk nagelaten. Deze invloeden vind je dan ook terug in haar werk.

Marie-Paule Franke and her Dreamband ontstond in 2010 uit het verlangen om haar eigen muziek verder te ontwikkelen. Marie-Paule liet zich daarin bijstaan door muzikanten als inspiratiebron en stimulans. De samenwerking met Erik Vermeulen (piano) en Jouni Isoherranen (basgitaar) leidde eind maart 2014 tot de release van het album Tales from a Lonely Room. De kers op de taart! Eén van haar composities (Bleue la réunion) werd opgenomern in een scéne uit de film ‘Someone Else’s Wedding’, van de Canadese regisseur Pat Kiely (release 29 november 2017, Whistler filmfestival in Canada).

De ambitieus verweven composities van Marie-Paule reflecteren in een persoonlijke getuigenis op haar eigen leven. Ze raken universele denkbeelden. Gevolg: herkenning en inzicht waarbij een vleugje humor niet ontbreekt. Hierdoor doen de optredens soms aan cabaret denken … Een nieuw genre misschien? Cabaret/jazz!

Na haar conservatoriumstudies, is ze in 2007 ook afgestudeerd aan het VSPW (bachelor Orthopedagogie).
Haar afstudeerproject – “Ritmiek tussen lichaam en geest: bevorderen van helingsprocessen bij volwassenen met ‘lichaamsexpressie op muziek’ als methodiek” (VSPW, 2007) – ligt in de bibliotheek van het VSPW en is een studie over de invloed van muziek op de twee hersenhelften.