Freek Neirynck – PlietsPlets.be, maart 2014

“Mariposa ofte Marie-Paule Franke, de in Duitsland uit een Duits/Joodse vader/cellist bij het Berliner Philarmoniker Orkest en een Belgische moeder, geboren Gentse jazz zangeres debuteerde in de jaren 1980 en 1990 in diverse pop, funk en rockbandjes en… jazzformaties. Ze besloot lessen te volgen aan de pas opgerichte Jazzrichting van het Gentse Conservatorium, waar haar achtergrond van klassieke muziek een uitstekende kans tot fusion vond met de pop en jazz van ondermeer Billy Holiday, Joni Mitchell, Janis Joplin, Abbey Lincoln…

Eind 2010 begon Mariposa met haar eigen project onder de naam Marie-Paule Franke and Her Dreamband, waarbij ze samenwerkt met professionele muzikanten als de Vlaamse jazzlegende Erik Vermeulen en de Finse bassist Jouni Isoherranen (die o.a. bij Gabriël Rios en de Guineese koraspeler Djeli Moussa Condé… speelt). Het feit dat artiesten van dat niveau met regelmaat met haar werken, verhoogt uiteraard ook haar credibiliteit.

Voor de release-optredens (Gent, Oostende…) van haar eerste CD “Tales for a lonely room”, kon ze ook op hen rekenen en tijdens de vier lanceringsconcerten speelden ze (met hun door het publiek als bijzonder boeiend ervaren improvisaties er bovenop) het gevarieerde repertoire dat ze in de voorbije zes maanden opnam in een uiterst dienbare en zorgzame productie van Erwin Libbrecht (Kadril, die ook zijn stem leent voor “Tango of a lonely room”).

Franke zingt zowel in Engels, Duits (dan doet ze denken aan een mix van Hélène Weiler, Marlène Dietrich en Gisela Mey) als het Frans. Van de tien gereproduceerde titels zijn er maar liefst acht eigen composities, die in niets moeten onderdoen voor de werkjes van Gilbert Isbin en Lhasa de Sela. Haar teksten zijn bijna uitsluitend van vrouwelijke auteurs: haarzelf, Sophie Geuëns, Editha Rummens en één enkele van Emile Clemens (de oorspronkelijke bij het – ook uiterst gedragen vertolkte – Isbinnummer “Picking a flower”).
Nummer 8, “La Passion” heeft alles om een internationale hit te worden binnen zijn genre, maar ook de titelsong en het openingnummer “Bleu la Réuninon” (sic) bewijzen uitermate de uitstralingskracht van deze Belgische jazzsinger, die nog maar enkele verspreide optredens in het buitenland mocht meemaken, maar daarvoor wel klaar blijkt te zijn, zo te horen aan haar nieuwste muzikale naamkaartje.”


Marie-Paule And Her Dreamband

(Freek Neirynck – PlietsPlets.be, maart 2014)